edelstener

Lær mer om edelstener

Smykker med edelstender er skjønne, vakre og sjeldne! De har også ofte en symbolsk betydning og har egne, unike egenskaper. Les videre for å lære om symbolikken knyttet til noen av verdens mest dyrebare edelstener!

DIAMANT

Diamanten er en av de mest populære stenene i verden, og blir dannet 100 mil under jordens overflate, og tar millioner av år å bli til. I århundrer har diamanter blitt utsmykket av kvinner og menn og sett på som den ultimate gaven og et symbol på evig kjærlighet.

Den har en hardhet på 10 av 10 på Mohs-skalaen, noe som gjør den ekstremt hard og ripebestandig. Det er altså ingen sten hardere enn en diamant! GIA skapte den første og nå globalt aksepterte standarden for å beskrive diamanter: farge, klarhet, kutt og karatvekt. I dag er de fire C-ene for diamantkvalitet den universelle metoden for å vurdere kvaliteten på enhver diamant, hvor som helst i verden. Den klare hvite stenen er helt ideell for smykker, fordi den har en evne til å reflektere lys, og glitrer som ingen annen edelsten.

For dem som er født i april er diamanten en lykkesten!

Diamanter

SMARAGD

Smaragden er en dyp grønn edelsten, også kjent som kjærlighetens sten. Cleopatra, Egypts stormfulle kvinnelige monark, var like kjent for å bære smaragder som Liz Taylor var for å bære diamanter.

Gamle egyptiske mumier ble ofte gravlagt med en smaragd for å symbolisere evig ungdom. I tillegg til å være assosiert med kjærlighet, antas smaragden å være knyttet til selverkjennelse, fredelig søvn, balanse og tålmodighet.

Jo dypere og mer levende grønnfargen er på smaragden - jo mer kostbar er den, mens de aller mest verdifulle smaragder viser en intens blåaktig fargetone i tillegg til deres dristige grønne farge.

For dem som er født i mai er smaragden en lykkesten!

MORGANITT

Med sin blendende glans og myke farger av klar rosa, fersken og varm fuchsia, er det ikke rart at morganitt er kjent som den guddommelige kjærlighetsstenen. Den delikate rosafargen fremmer kjærlighet og velstand.

Morganitt kommer i rosa fra subtil lavendel til lyse fuchsiaer og til og med pastellrosa aprikosblandinger, og utstråler sjarm og ømhet. Edelstenen er relativt fri for inneslutninger, noe som gjør den mer tiltalende og lettere å ta vare på. Den allsidige rosa fargen utfyller også alle hudtoner og kan settes i smykker med både hvitt, gult eller rosegull.

Morganitt

TANZANITT

Tanzanitt er en unik edelsten ulik alle andre og kan bare finnes på ett sted på jorden, nemlig foten av Mount Kilimanjaro i Tanzania. Tanzanittstenen i sin råform har en brun-oransje farge, men når den utsettes for en spesiell varmebehandling, får den en eksotisk fløyelsaktig blåfarge med en rik overtone av lilla. Bæreren av et smykke med en Tanzanitt vil kunne oppleve hvordan stenen skifter farge i forskjellige lysmiljøer, fordi den har noe som kalles trikroisme. Trikroisme betyr at stenen skifter farge avhengig av lyset og vinkelen den ses fra. I mindre størrelser inneholder Tanzanitt vanligvis lysere toner og en lavendelfarge, mens større størrelser vanligvis viser en dypere, rikere og vakrere blå.

For dem som er født i desember er tanzanitt en lykkesten!

Tanzanitt

TOPAS

Topas kommer i nyanser av gult, brunt, honning, grønt, blått, rødt, rosa og noen ganger helt fargeløs. Den mest verdsatte fargen på Topas heter Imperial Topaz og har en fantastisk oransje med rosa undertoner. I dag er blå den mest vanlige fargen på grunn av menneskets evne til å forbedre den. De gamle egypterne og romerne assosierte denne gyldne stenen med solguden, og ga dem kraften til å beskytte og helbrede. Legenden sier også at Topas fordriver fortryllelse.

For dem som er født i november er topas en lykkesten!

Topas

KVARTS

Kvarts er en bemerkelsesverdig interessant edelsten med et like fascinerende slektstre. Du har sikkert hørt om de mest kjente variantene, som ametyst og citrin. Det er verdt å vite at kvarts er det nest mest rikelige mineralet som finnes i jordskorpen, selv om det store flertallet av dette materialet ikke er av edelstenskvalitet. Navnet antas å ha sin opprinnelse i østeuropeiske land hvor ordet “quarz” ble brukt til å bety “hard”. Grovt sett er kvartsfamilien delt inn i to klassifikasjoner, kjent som makrokrystallinsk kvarts og kryptokrystallinsk kvarts. Nedenfor nevner vi noen av de mest kjente.

RØYKKVARTS

Røykkvarts er en type krystallinsk kvarts som kommer i ulike nyanser. Stenen kan variere fra en lys gul-brun til en mørk brun som til og med kan forveksles med svarte edelstener på grunn av deres intensitet. Røykkvarts er kjent som en kraftstein. Denne kvartsen antas å ha evnen til å beskytte og skånsomt jorde oss. Det beroliger også sinnet, absorberer negativ energi og slipper den ut i jorden.

Røykkvarts er faktisk Skottlands nasjonale perle og har vært ansett som en hellig stein der i lang tid, en tro som dateres tilbake til druidene. Stenen finnes også andre steder i verden, som i Brasil, Madagaskar, Mosambik, Australia, Sveits, og noen steder i USA.

For dem som er født i november er røykkvarts en lykkesten!

Røykkvarts

ROSENKVARTS

Til tross for sin lignende fargetone som de aller letteste ametyst-edelstene, er rosekvarts faktisk forårsaket av titan urenheter i stenen. Rosekvarts er ofte gjennomskinnelig i stedet for gjennomsiktig, noe som gir den et vakkert mykt glødende utseende.

Rosenkvarts

AMETYST

Ametyst er mest sannsynlig den mest populære kvartsen og går under klassifikasjonen makrokrystallinsk kvarts. Det inkluderer de mer gjennomsiktige til gjennomskinnelige stenene. I århundrer har ametyst vært assosiert med mange myter og legender, så vel som religioner i en rekke kulturer. Ikke bare er denne stenen kjent for sin vakre farge, men den er også tilgjengelig i forskjellige former og størrelser. Fargene på stenen spenner fra mørk pupur til lys lilla, men visste du at når varme påføres en viss type ametyst, kan den bli grønn, gul, oransje eller brun når det varmes opp? Ametysten har også en unik evne til å utfylle både varme og kjølige farger, og fremhever nesten alle farger i garderoben din.

For dem som er født i februar er ametysten en lykkesten!

Ametyst

SAFIR

Safir kommer fra det latinske ordet “saphirus” og det greske “sapheiros”, som begge betyr blått. Safiren har som regel en dyp blåfarge, men den kommer også i andre farger som rosa, hvit, gul, oransje, fersken og fiolett. Den mest ettertraktede fargen på safir er den sjeldne og vakre Padparadscha, som er en rosa-oransje korund sten med en særegen laksefarge som minner om en tropisk solnedgang. Disse sjeldne stenene er blant de mest ettertraktede edelstenene i verden. Safir skal representere et løfte om ærlighet, lojalitet, renhet og tillit. Den vakre blå fargen skaper et pent blikkfang på smykker og spesielt når den er omkranset av skinnende diamanter.

For dem som er født i september er safiren en lykkesten!

RUBIN

Rubiner har lenge vært en favoritt blant kongelige, så denne edelstenen er ofte forbundet med kongelige smykker. I det gamle India og Burma bar folk rubiner for beskyttelse og fred, og gamle greske kvinner bar rubiner for å tiltrekke ekte kjærlighet og fysisk skjønnhet. I dag reprensenterer stenen kjærlighet, lidenskap, mot og følelser. Rubinen er virkelig dronningen av alle fargestener, og den som er dyrest nest etter diamanten. De aller flotteste og dyreste rubinene kommer historisk fra Burma.

Rubiner er også tilgjengelige i en rekke nyanser fra lilla og blårød til oransje-rød. Den lyseste og mest verdifulle fargen på Ruby er ofte “en burmesisk rubin” – en rik, lidenskapelig, varm, helrød farge med en lett blå nyanse. De ypperste eksemplarene har farge som dueblod (pigeon blood).

For dem som er født i juli er rubinen en lykkesten!

AKVAMARIN

Akvamarin har fått sitt navn fra hav og himmel da den umiddelbart leder tankene til en fantastisk pastellblå himmel eller den lyse fargen på havet. I århundrer har denne tidløse edelstenen vært et symbol på ungdom, håp, helse og troskap.

Akvamariner finnes i en rekke blåtoner, fra en blek pastell til en grønnblå til en dyp farge. Mørkere blånyanser er stadig mer sjeldne.

For dem som er født i mars er Akvamarin en lykkesten!

Akvamarin

CITRIN

Denne sterkt skinnende stenen sies å være en gave fra solen. Navnet kommer fra Citrine, som er fransk for “sitron”, passer godt med fargespekteret av saftig gul til en lys oransje-brun. Når en ametyst varmes opp, som forekommer både naturlig og som behandling etter gruvedrift, forvandles fargen til en gylden gul nyanse. Citrine er populært kjent som “helbredende kvarts”, siden denne stenen antas å fremme god helse, positiv energi og vitalitet. I tillegg til å være kjent for sine helbredende egenskaper, er citrin sterkt assosiert med rikdom og overflod. Citrin antas også å åpne sinnet for nye ideer, fremme positivitet og forbedre mentalt fokus og selvtillit.

TIGERØYE

Tigerøye kvarts har en optisk effekt som fremstår som en lys linje i steinen, dette kan minne om de smale pupilene som kattedyr får i sterkt lys, derav navnet. Det oppstår når kvarts dannes over et annet mineral som er veldig fibrøst i naturen. Kvartsen erstatter etter hvert det meste av det andre mineralet, men ikke fibrene, som blir innkapslet i kvartsen. Tigerøyet har vanligvis en vakker rødbrun farge og en silkemyk overflate.

AGAT

Stener som får navnet agat viser vanligvis to eller flere farger og går under klassifikasjonen makrokrystallinsk kvarts. Den blir dannet når silika fra grunnvannet avsettes i hulrommet i vulkanske bergarter. Agatene kommer i ulike farger, men oftest brun. Historisk sett antas det at agatet fikk navnet sitt fra den greske filosofen og naturforskeren Theofrastos, som angivelig fant den første steinen på en elvebredd på Sicilia, rundt det fjerde eller tredje århundre f.Kr. I eldgamle tider ble agatsteinen båret som et smykke for å beskytte mot negativ energi, en egenskap som den fremdeles er forbundet med i dag.

ONYX

Den svarte onyxsteinen er en kryptokrystallinsk form av kvarts. Onyx er kjent for sine intense farger, som mørk rød og svart, men det finnes også en rekke onyx som er rødbrune med hvite og lysere rødlige bånd. Svart går aldri av moten, og derfor kan du aldri gå galt med svart Onyx. Den tiltalende rike svarte fargen kan være både klassisk og moderne. Historisk sett har stenen vært en viktig del av kulturen i Native America. Der symboliserte den viljestyrken og muligheten til å møte frykten sin.

Sort onyx

OPAL

I antikken var Opal kjent som dronningen av edelstener fordi den omfattet fargene til alle andre edelstener. Hver Opal er virkelig unik, faktisk like unik som fingeravtrykkene våre. Noen foretrekker de beroligende blinkene av blått og grønt, og andre elsker de lyse røde og gule fargene. Når du snur og flytter Opal, spiller og skifter fargen, og gir deg en sten som kan brukes med en mengde ensembler. Opaler kan også være lykkebringende og hjelpe deg med å tiltrekke fantastiske ting inn i auraen din.

For dem som er født i oktober er Opal en lykkesten!

Ania Haie Opal

Lagt til i handlekurven