gull og edle metaller

Verdt å vite om edelmetaller

Her finner du nyttig informasjon om edelmetallene sølv og gull, samt deres kvaliteter og egenskaper.

Gull

Gull har det latinske navnet Aurum som betyr “skinnende solnedgang”

I tusenvis av år har gull vært ettertraktet på grunn av den vakre gløden, sjeldenheten og holdbarheten. Gull har også vært et symbol på makt og rikdom, og blitt brukt som et betalingsmiddel. I dag er det mange som kjøper gull for investering, men for de fleste kjøper gull i form av smykker.

Gull er et metallisk grunnstoff og mineral. Det er bløtt, smibart og meget lett å forme. Gull er så bløtt at det vanligvis legeres (blandes) med andre metaller for å øke slitestyrken, vanligvis kobber, sink og sølv. Forskjellige blandingsforhold av sølv og kobber gir forskjellige fargenyanser. Mye kobber gir en rødlig legering, mye sølv gir en lysere legering. I hvitt gull tilsettes også små mengder palladium, og smykkene beleggestil slutt med et tynt lag rhodium for å oppnå den blanke og flotte fargen.

I Norge angis finheten av gull i 0/000, (promille eller tusendeler). Stempelet 585 angir at det er 58,5 % rent gull i legeringen og dette er i dag vanlig handelsvare.

  • 24 karat – 1000/1000
  • 22 karat – 916/1000
  • 18 karat – 750/1000
  • 14 karat – 585/1000
  • 9 karat – 375/1000

Ved inngangen til 2011 vedtok Stortinget et ny lov som åpner for salg av varer med et rent gullinnhold på 37,5% og varene stemples følgelig 375. I Norge stempler også fabrikanten, eller importøren sitt merke på varene, og garanterer med det at varen har den stemplede finhet.

Sølv

Kjemisk rent sølv har en pen hvit farge og kan oppnå en meget høy glans ved polering

Smykker i sølv er allsidig, sofistikert, tidløst og det mest populære metallet blant det moderne smykkesegmentet over hele verden. Rent sølv, slik det finnes i naturen, er for bløtt og smidig til å lage smykker og gjenstander av. For å kunne bruke sølvet legeres (blandes) sølvet det med kobber. Da blir det både hardere og spenstige og sølvet får langt flere bruksområder. Jo mer kobber man benytter, jo hardere blir legeringen. Du vil derfor i for eksempel sølvbestikk og korpusvarer se at disse varene er stemplet 830S (830 tusendeler sølv og 170 tusendeler kobber), mens smykker som ikke har det samme kravet til hardhet inneholder mer sølv og stemples 925S (925 tusendeler sølv og 75 tusendeler kobber). Det er kun disse to finhetsgradene det er lov å benytte i Norge.

Sølv oksiderer ikke i ren luft, men blir misfarget eller anløpes av svovel og svovelforbindelser i for eksempel luften. For å forhindre at dette skjer, brukes rhodineringsmetoden. Dette er en overflatebehandling hvor du behandler sølvsmykket med stoffet rhodium, for å beskytte det mot oksidasjon. Når sølvet et blitt belagt med rhodium, kan det minne om hvitt gull. Sølvsmykker som er rhodinert beholder glansen lenger.

Finn mer informasjon

Lagt til i handlekurven