Edelstener

Slik tar du vare på dine edelstener

Vedlikehold av edelstener er essensielt for å beholde stenenes opprinnelige glans. Med omtenksom håndtering og rengjøring kan edelstener beholde sin glans og struktur, og fortsette å fange blikket for fremtidige generasjoner!

Edelstener

Edelstener har lenge vært beundret for sin skjønnhet. Bruken av edelstener i smykker kan spores tilbake til antikken, hvor de ikke bare ble verdsatt for sitt estetiske appell, men også for deres antatte helbredende krefter.

I dag er edelstener som rubiner, safirer og smaragder blant de mest ettertraktede i smykkeindustrien, kjent for sin blendende skjønnhet og holdbarhet!

Slik vedlikeholder du dine edelstener

Har du smykker med edelstener er det viktig å tenke på at stenene ikke er like harde som diamanter, og de krever mer forsiktig og varsom bruk. Har du smykker med diamant? Les mer om vedlikehold av diamanter!

 • Vi anbefaler deg å ta av alle smykker om natten og ved sportslige aktiviteter. Dette er for å unngå unødig slitasje på stenene som kan få synlige riper eller hakk.
 • Oppbevar smykkene hver for seg, helst i et smykkeskrin, slik at de ikke gnisser mot hverandre for å unngå riper og skader. Ved reising anbefaler vi reiseskrin, eller separate tøy/fløyelsposer.
 • Rens smykkene dine regelmessig med riktige rensemidler, slik at du får fjernet støv, smuss og hudpartikler.
 • Dra innom din nærmeste Gullfunn butikk med jevne mellomrom for sjekk av lås og klør.

Kremer og parfyme kan også legge seg som et belegg på stenene. Ta derfor hensyn og la det trekke inn i huden før du tar på deg smykkene dine. Slik bevarer du edelstenes vakre glans lengst mulig!

edelsten

Fotobleking

Det er viktig å være oppmerksom på at noen edelstener kan miste noe av sin farge og glans hvis de utsettes for sterk sollys over tid. Dette fenomenet, kjent som fotobleking, skyldes at UV-strålene i sollyset kan endre steinens fysiske struktur eller forårsake kjemiske reaksjoner som påvirker fargen.

For eksempel er ametyst, en populær lilla kvarts, kjent for å kunne falme hvis den utsettes for direkte sollys over lengre perioder. Lignende effekter kan observeres i steiner som akvamarin, topas, morganitt, røykkvarts, og enkelte varianter av safir og turmalin. Disse steinene kan gradvis miste sin intensitet og dybde i farge dersom de eksponeres for mye sollys.

Michelle ring med diamanter og hydrotermisk smaragd

Ta forhåndsregler

For å unngå dette er det anbefalt å ta visse forholdsregler. Det kan inkludere å oppbevare smykkene borte fra direkte sollys når de ikke brukes, og å ta av seg smykker med følsomme steiner før man tilbringer lengre perioder i solen. Ved å følge disse enkle tipsene, kan du hjelpe til med å sikre at dine verdifulle smykker beholder sin glans og farge for fremtiden.

Det er også verdt å merke seg at noen edelstener, som diamanter, safirer og rubiner, er mer motstandsdyktige mot sollys og generelt ikke falmer i samme grad. Men selv med disse hardførere steinene, er det god praksis å ta vare på dem og unngå unødig eksponering for ekstreme miljøforhold. Ved å ta disse forholdsreglene, kan man nyte skjønnheten i edelstener i smykker uten bekymring for at de skal miste sin farge over tid.

Ekstra varsomhet

Noen edelstener er spesielt utsatt for høye temperaturer og kjemikaler. Vær spesielt varsom med disse edelstenene:

 • Akvamarin – Unngå høye temperaturer.
 • Blå topas – Unngå damprengjøring, ultralydrengjøring og plutselige temperaturendringer.
 • Hvit topas – Unngå damprengjøring, ultralydrengjøring og plutselige temperaturendringer.
 • Citrin – Unngå plutselige temperaturendringer, høye temperaturer og kjemikalier.
 • Smaragd – Unngå damprengjøring, ultralydrengjøring, plutselige temperaturendringer og eksponering for kjemikalier som kosmetikk, parfyme og hårspray.
 • Opal – Unngå damprengjøring, ultralydrengjøring, plutselige temperaturendringer og eksponering for kjemikalier som kosmetikk, parfyme og hårspray.
 • Tanzanitt – Unngå damprengjøring, ultralydrengjøring og plutselige temperaturendringer.

ringer med edelstener

Reparasjon av edelstener

Er uhellet ute og dine smykker med edelstener krever reparasjon, har vi dyktige gullsmeder på vårt verksted som utfører restaurering med kjærlighet og omhu. Besøk din nærmeste Gullfunn butikk og få eksperthjelp!

gullsmed reparerer smykker
Trenger smykkene dine reparasjon kan vår gullsmed hjelpe deg med dette.

Finn mer informasjon

Lagt til i handlekurven