Bunadsveske og veskelås

5 tips for å holde bunadsveska fin

Veskelåsen på bunadsvesken vil på lik linje som søljene dine bli misfarget over tid. Her finner du våre beste tips om hvordan du holder bunadsveska fin år etter år!

“Lauslommas” historie

Visste du at bunadsvesken egentlig hadde navnet “lauslomme”? Det populære motetilbehøret som opprinner fra europa ble en naturlig del av draktene våre her til lands da det ble innført på 1600-1700 tallet.

Den var funksjonell og hadde plass til det aller nødvendigste en kvinne trengte å bære med seg på farten, som for eksempel bestikk. Ja, du leste riktig! Det var helt vanlig at man hadde med seg eget bestikk ved store anledninger som bryllup, dåp eller begravelse. Gikk ferden til kirken hadde de med seg offerpenger og luktevannshus.

I den moderne tid er det gjerne andre helt ting man finner i bunadsveska, som mobil, lommebok, nøkler og andre småting.

bunad med veskelås i sølv

Slik holder du bunadsveska fin i år etter år

1. Påse at veskelåsen ikke ligger i kontakt med tekstiler som inneholder svovel. Svovel er nemlig en stor bidragsyter til at sølv oksiderer og blir misfarget.

2. Pass på at du ikke har for mange eller for tunge ting i vesken din. Da vil den over tid miste fasongen, og i verste fall kan den få rifter eller bli ødelagt.

3. Puss alltid over veskelåsen med en pusseklut etter bruk. Har du mer bunadsølv å pusse? Her kan du se vår guide!

4. Når vesken skal legges til oppbevaring bør den ligge luft-tett, for eksempel i en plastpose med zip-lock, eller i et bunadskrin.

5. Bruk en sikringslenke for å unngå at du mister vesken din når du bruker den.

Bunadskrin i skinn for oppbevaring av bunadsølv
Bunadskrin i skinn for oppbevaring av bunadsølv

Finn mer inspirasjon

Lagt til i handlekurven