Ringer som blir rhodinert

Hva er forgylling og rhodinering?

Vi hører ofte ordene forgylling og rhodinering når vi snakker om smykker. Men hva betyr egentlig disse ordene? Det skal du få lære med om i denne artikkelen.

I smykkebransjen hører vi ofte om forgylling og rhodinering som beskrivelse på smykker. Dette er to prosesser som brukes til å legge et tynt lag med et edelt metall på overflaten av et annet metall. Prosessene blir ofte brukt til å forbedre kvaliteten på smykkene, samt å kunne gjøre utseende mer attraktivt. Valget mellom de to prosessene avhenger av hvilket design du ønsker å oppnå. Enten å legge til et snev av luksus med gullforgylling eller for eksempel gi en diamantring en elegant hvit overflate.

Ringer som blir rhodinert
Ringer som blir dyppet i rhodium

Forgylling

Å forgylle betyr å legge et tynt lag av gull på overflaten på et annet metall. Dette gjøres ofte ved bruk av elektrolyse der et smykke som for eksempel en ring dyppes ned i en flytende blanding som inneholder gullioner. Når strøm påføres blandingen trekker gullionene seg til overflaten av det metallet du ønsker å forgylle.

Ofte er det smykker i sølv som blir forgyllet. Å forgylle et sølv smykke kan ofte gi smykke et mer luksuriøst preg uten den høye kostnaden som er forbundet til rent gull. En forgylling kan både gjøres med gult gull, hvitt gull eller rose gull, men mest vanlig er gult gull. Gullforgyllingen på smykker er ikke like holdbar som på smykker av rent gull, men ved riktig pleie og vedlikehold kan forgyllingen vare veldig lenge.

Vi tilbyr mange ulike sølvsmykker som allerede er forgyllet, men skulle du ønske å forgylle noe du selv eier, lar det seg også gjøre.

Det er ikke bare smykker som kan forgylles, klokker kan også gå gjennom samme prosess. Alle våre butikker tilbyr forgylling av smykker eller klokker, og kan hjelpe deg videre.

Rhodinering

Rhodinering er en prosess der et tyng lag av rhodium legges på overflaten av et annet metall. Rhodium er et hardt og slitesterkt materiale og gir en god beskyttelse mot slitasje. Det er nesten samme prosess som ved forgylling som blir benyttet. Et smykket blir senket ned i en flytende blanding av rhodium og strøm påføres for å frembringe en reaksjon som belegger overflaten med rhodium.

Rhodinerte ringer til tørk
Rhodinerte ringer som henger til tørk

Ofte er det smykker i sølv eller hvitt gull som blir rhodinert, for å gi smykke en blank og hvit overflate. Du skulle kanskje tro at hvitt gull ikke trengte rhodinering, men hvitt gull har en naturlig gulaktig farge på grunn av metallblandingen, og derfor blir hvitt gulls smykker ofte rhodinert for å gi en lysere og mer skinnende hvit overflate.

Rhodium er et hardt metall og veldig slitesterkt. Derfor er det lurt å rhodinere smykker som blir brukt ofte eller daglig, eksempelvis forlovelsesring eller giftering i hvitt gull, for bedre holdbarhet og mindre slitasje.

Lagt til i handlekurven