Vedlikehold og oppbevaring av smykker

Hvis du tar godt vare på smykkene dine, kan du ha glede av dem i lang tid, ofte i flere generasjoner. Her får du nyttige tips og råd til hvordan du vedlikeholder og bør oppbevare smykkene dine.

Vedlikehold av sølvsmykker

Sølv er et forholdsvis mykt materiale, men tar du godt vare på sølvsmykkene dine vil de kunne vare i flere generasjoner. Ubehandlet sølv vil oksidere over tid, og derfor er nesten alle våre sølvsmykker belagt med et tynt lag av rhodium. På denne måten vil glansen holde seg pen over lengre tid.

Vi anbefaler deg å oppbevare sølvsmykkene dine et tørt sted, for eksempel i et tett smykkeskrin.

For å hindre at smykkene oksiderer, er det viktig at du oppbevarer dem på et tørt sted. Vi råder deg til å ikke oppbevare smykkene dine på badet. Baderom har ofte høy luftfuktighet som vil ha en negativ innvirkning på overflaten av smykkene. Man kan til dels hindre oksideringen med å oppbevare smykkene i lufttette poser, enten i et smykkeskrin eller i zip lock-poser.

Når sølvet anløper, går sølvfargen over til å bli gulaktig, nesten sort. Heldigvis kan dette enkelt gjøres noe med! Hos oss finner du et stort utvalg pussemidler fra Hagerty som er spesialmidler for pussing og pleie av smykker, og gir tilbake den perfekte glansen.

Vi anbefaler Hagerty Silver Clean, som er et bad for sølv som fjerner oksidering umiddelbart og gjenoppretter opprinnelig farge og glans. Er smykket ditt svært oksidert, og kanskje trenger mer vedlikehold, kan vi anbefale Hagerty Silver Foam som fjerner uønsket oksidering og flekker ved hjelp av en svamp. Avslutt gjerne med mikrofiberklut for siste finish. Hagerty Silver Cloth er impregnert og fornyer glansen av sølv og sølvbelagte smykker.HUSK: Sølv med oksidert mønster må ikke renses med sølvdypp, da den opprinnelige oksideringen vil bli grå. Dette gjelder spesielt bunadsølv.Med tiden vil også rhodiumet slites av, og da vil du se at sølvet får en mer gråaktig farge. Dette kan man dessverre ikke få pent igjen uten at det sendes inn til en gullsmed. Har dette skjedd med et sølvsmykke du er glad i, kan våre butikker hjelpe deg med dette.

Vedlikehold av forgylte sølvsmykker

Når det kommer til forgylte smykker, er disse belagt med gull på overflaten. Dette vil bli svakere med tiden og fargen vil bli noe lysere. Heldigvis er det måter du kan beholde gullbelegget lengst mulig! Om du ønsker ny forgylling må smykkes sendes inn til en av våre butikker

Øredobber i forgylt sølv fra Janne Formoe by PAN Jewelry.
  • Vi anbefaler deg å ikke dusje/bade med forgylte smykker
  • Vi anbefaler deg å ta av forgylte smykker når du trener
  • Unngå å få parfyme, hårspray og kremer direkte på smykkene
  • Ikke oppbevar smykkene på badet, det beste er i smykkeskrin eller poser med zip-lås
  • Forgylte smykker kan renses med sølvdypp, tørk med en tørr klut etterpå, men pass på å ikke gni
Et reiseskrin er perfekt for oppbevaring av smykker når du er på ferie!

Vedlikehold av gullsmykker

Ved riktig oppbevaring, vedlikehold og kunnskap om dine gullsmykker – kan de vare livet ut og gå i arv generasjon etter generasjon! Det finnes flere typer gull, men de mest klassiske er gult gull, hvitt gull og roségull. Heldigvis kreves det minimalt med vedlikehold, men hvis smykkene brukes hver dag utsettes de for en del smuss som støv, svette og kremer. Dette kan være med på å gjøre smykkene mørkere enn de skal være. Vask smykkene dine i ny og ne, enten med vann eller riktige produkter. Vi kan anbefale Hagerty Gold Clean  som renser gullet. Avslutt med Hagerty Gold Cloth som gjenoppretter glansen.

Våre butikker kan også hjelpe deg med rens av gullsmykker.

Vedlikehold av rhodinerte gullsmykker

Smykker i hvitt gull er belagt med rhodium og gjør overflaten skinnende hvit. Over tid vil dette belegget slites av, spesielt på ringer. Den naturlige slitasjen som oppstår, kan poleres og få et nytt lag med rhodium hos gullsmeden. Hvor ofte dine smykker trenger et nytt lag med rhodium er avhengig av bruk og hvordan man tar vare på dem.

Sonja diamantserie i 585 hvitt gull.

Vedlikehold av perlesmykker

Perler finner du på både gull- og sølvsmykker, men pass på at du ikke skyller perlen direkte i vann, eller dypper den i et bad. Perleringer og perleøredobber er som oftest limt, og hvis smykket utsettes for vann eller fuktighet, kan limet løses opp. Vi anbefaler derfor at du tar av deg perlesmykkene når du dusjer/bader. Skal du vaske smykket, bør det vaskes forsiktig med en fuktig klut.

Ta gjerne av deg perleringene når du vasker deg på hendene for å unngå vann og fuktighet i limet som holder perlene på plass.

Kremer og parfyme kan også legge seg som et belegg på perlene. Ta derfor hensyn og la det trekke inn i huden før du tar på deg smykkene. Slik bevarer du perlens vakre glød lengst mulig.

For å bevare perlenes skjønnhet, bør de oppbevares i en myk stoffpose eller i et silketrukket etui. De bør ikke oppbevares sammen med gull eller diamantsmykker, da perlene lett kan ta skade av harde og skarpe kanter.

Ettersyn av smykker

Ettersyn av smykker avhenger av hvor ofte du bruker smykkene dine, men det vil etter hvert oppstå slitasje, og det kan være lurt å levere dem inn til kontroll. Dette kan for eksempel være på låser, stoppere og klør. Alle våre butikker kan ta imot smykkene dine, og du kan også be om prisoverslag. Våre ansatte vil også gi deg faglige råd når du kommer innom.

Generelle tips

  • Vi anbefaler deg å ta av alle smykker om natten og under trening. Dette er for å unngå unødig slitasje.
  • Oppbevar smykkene dine hver for seg, slik at de ikke gnisser mot hverandre. Ved reising anbefaler vi reiseskrin, eller separate tøy/fløyelsposer.
  • Rens smykkene dine regelmessig, slik at du får fjernet støv, smuss og hudpartikler.

Dra innom din nærmeste Gullfunn butikk med jevne mellomrom for kontroll av klør og låser på smykker.