lysestake i sølv som pusses

Slik tar du vare på ditt sølv

Sølv er et meget anvennlig materiale som brukes i alt fra bestikk til delikate smykker. Forskjellige type overflatebehandlinger vil kunne endre utseendet helt, og dette krever også forskjellige type behandling!

Vedlikehold av sølv

Sølv er et forholdsvis mykt materiale, men ofte blandes det sammen med andre materialer for å få en hardere utførelse. Dette ser vi ofte i både bestikk og smykker. Sølvet har en unik egenskap med at det kan overflatebehandles og få et helt nytt utseende fra hvitt sølv, til forgylt, oksidert, og rhodinert.

Hva slags overflatebehandling sølvet har, har spesielt betydning for hvordan det skal behandles, men det er også noen generelle tips du alltid bør følge:

  • Ta av alle smykker om natten og ved sportslige aktiviteter. Dette er for å unngå unødig slitasje.
  • Oppbevar smykkene hver for seg, gjerne i et smykkeskrin slik at de ikke gnisser mot hverandre. Ved reising anbefaler vi reiseskrin, eller separate tøy/fløyelsposer.
  • Rens smykkene dine regelmessig, slik at du får fjernet støv, smuss og hudpartikler.

Vedlikehold av rhodinert sølv

Rhodinert sølv er den vanligste overflatebehandlingen på sølv, spesielt smykker. Rhodium er et hardt og slitesterkt materiale og gir en god beskyttelse mot slitasje. Rhodinering er en prosess der et tyng lag av rhodium legges på overflaten av gjenstanden, og dermed blir det mer slitesterkt og holdbart.

ringer i rhodinert sølv
Rhodinert sølv er den vanligste overflatebehandlingen på smykker
sølv som dyppes i rhodium
Slik ser det ut når smykker dyppes i rhodium, også kalt rhodinering.

Vil du lære mer om rhodinering?

Les vår artikkel om rhodinering her.

Vedlikehold av hvitt sølv

Hvitt sølv er ubehandlet sølv, og ser nesten hvit ut i fargen. Hvitt sølv ser vi som oftest på bestikk, lysestaker og bunadsølv.

dekket bord med sølvbestikk
Et pent dekket festbord med bestikk i hvitt sølv

Når hvitt sølv oksiderer, betyr det at det får en gråaktig, nesten sort overflate, og gjenstanden din ser skitten ut. Dette er en uønsket oksidering og man må bruke pussemidler beregnet for å fjerne dette.

sølvtøy med og uten oksidering
Hvitt sølv før og etter en puss med produkter fra Hagerty

For å hindre at gjenstandene dine oksiderer, er det viktig at du oppbevarer dem på et tørt sted. Spesielt på smykke råder deg til å ikke oppbevare på badet, da den høye luftfuktigheten bidrar til raskere oksidering. 

Man kan til dels hindre oksideringen med å oppbevare gjenstandene i lufttette poser, enten i et smykkeskrin eller i zip lock-poser.

Vedlikehold av oksidert sølv

Det finnes også sølv som har blitt behandlet med oksidering, det vil si at her er den grålige fargen faktisk ønsket. Oksidert sølv ser vi som oftest på bunadsølv til for eksempel Vestfoldbunaden eller Valdres.

valdresbunad med oksidert sølv
Nydelig bunad fra Valdres med oksidert sølv

Når du skal pusse oksidert sølv er det viktig at du bruker riktige produkter slik at man får bort smuss og skitt, men uten at oksideringen fjernes. Har allikevel uhellet skjedd og oksideringen er borte, kan heldigvis gjenstanden sendes inn til verksted via våre butikker og bli oksidert på nytt. Oksidert sølv er ikke like følsom mot luft som hvitt sølv er, men det kan allikevel være lurt å oppbevare gjenstandene dine i egnet smykkeskrin eller zip lock-poser for å forhindre riper og andre skader.

Puss og rens av bunadsølv

Skal du pusse bunadsølv?

Les vår guide her!

Vedlikehold av forgylt sølv

Forgylt sølv er sølv som har blitt dyppet i ekte gull og får en nydelig gullfarge. Forgylt sølv har blitt svært populært valg på smykker, da du vil få gullfargede smykker uten at det er like dyrt som rent gull.

øreringer i forgylt sølv
Trendy øreringer i forgylt sølv

Med tiden vil gullbelegget bli svakere og slites bort, derfor er det viktig at du behandler dine forgylte gjenstander med ekstra varsomhet. Når du rengjør smykkene må du bruke riktig pussemiddel, samt unngå pusseklut eller å gnikke for mye på dem.

  • Vi anbefaler å ikke dusje/bade med forgylte smykker.
  • Vi anbefaler å ikke trene med forgylte smykker.
  • Unngå å få parfyme, hårspray og kremer direkte på smykkene.
  • Ikke oppbevar smykkene på badet, det beste er i smykkeskrin eller poser med zip-lås.

Lagt til i handlekurven