Klokker

Verdt å vite om klokker

Det finnes ulike typer klokker, for eksempel analoge, digitale, mekaniske, kvarts, solcelledrevne og smartklokker. Hver type har ulike funksjoner og fordeler – lær mer om dem her!

Kvarts

I dag er kvartsuret det mest brukte av alle urtyper. Det kjennetegnes ved at sekundviseren beveger den seg hvert sekund. Noen ur har også batteriindikator, noe som viser seg når batteriet tar slutt, da viser dette ved at sekundviser beveger seg to og to eller fire og fire sekunder.

På urskiven står det gjerne Quartz i forbindelse med navnet. Fordelene ved et kvartsur er dens nøyaktige gange (avvik innen 1 min pr år), men vær imidlertid oppmerksom på at dette kan varierer mellom ulike urtyper. Kvartsur går kontinuerlig til batteriet er tomt, dersom uret ellers er i orden, og denne tiden kan være fra 1 til 10 år, avhengig av urtype.

Mekanisk / automatisk

I mer kostbare armbåndsur og lommeur finner vi mekaniske verk, det vil si at det er en liten maskin som får drivkraft ved at vi trekker opp en fjær inne i verket. Disse urene kan vi dele opp i opptrekksur og automatikk -ur.

I ur med opptrekk må vi trekke opp fjæren, men på automatikk ur er det en halvmåneformet rotor som trekker drivfjæren når eieren beveger armen. En surrelyd kan av og til høres når uret beveges, noe som betyr at mekanismen jobber med å trekke opp fjæren. Disse urene kjennetegnes ved at de lager en tikkelyd når de går, og sekundviseren går ikke sekund for sekund som på et batteri ur, men har en litt jevnere bevegelse.

På urskiven står det gjerne Jewels eller Automatic i forbindelse med navnet. Mekaniske ur er uavhengig av batteri, de er miljøvennlige og pålitelig. Urene går riktignok ikke så nøyaktig som ur drevet på batteri.

Solscelledrevet

En solcelledrevet klokke er en type klokke som bruker solcelleteknologi for å drive seg selv og vise tiden. Disse klokkene er også kjent som solklokker, og de er populære på grunn av deres miljøvennlige og økonomiske egenskaper.

Solcelledrevne klokker fungerer ved hjelp av et solcellepanel som lades opp av sollyset. Solcellepanelet omdanner sollyset til elektrisk energi som lagres i et batteri. Dette batteriet brukes deretter til å drive klokken. Solklokker har også den fordelen at de ikke trenger å bytte batterier, noe som gjør dem til et mer praktisk og økonomisk valg på lang sik

I tillegg til å være miljøvennlige og praktiske, kan solcelledrevne klokker også være stilige og moderne. De kommer i ulike design og stiler, fra sporty og avslappet til mer formelle og elegante, slik at du kan velge en solklokke som passer din personlige stil og smak.

Analog

Analoge klokker er klokker som viser tiden ved hjelp av visere og tallskiver, i motsetning til digitale klokker som viser tiden i tallform. De fleste analoge klokker bruker en mekanisk mekanisme for å måle tid, der en sveiv eller batteri driver en rekke tannhjul og fjærer som beveger viserne. Noen moderne analoge klokker bruker også kvartsbevegelser, som bruker et kvartskrystall for å gi en nøyaktig og stabil tidsmåling.

Analoge klokker er fortsatt populære i dag, og brukes i alt fra tradisjonelle armbåndsur til store veggklokker og vintage stueur. Mange mennesker foretrekker analoge klokker fordi de gir en visuell representasjon av tidens forløp og bevegelse, og fordi de kan ha et estetisk appell som digitale klokker kanskje ikke har.

Vanntetthet og ATM

ATM er en betegnelse som sier noe om hvor vanntett en klokke er. ATM står for atmosfærer og er en trykkenhet som sier hvor mye trykk en klokke tåler.

Vanttethet klokke

Under viser vi en oversikt over forskjellige ATM for klokker:

1 ATM (10 meter) Er ikke sprutsikker

3 ATM (30 meter) Er sprutsikker og tåler regn, snø etc.

5 ATM (50 meter) Tåler vann, men bør ikke bades og dusjes med

10 ATM (100 meter) Er bade- og snorklesikker

15-20 ATM (150 - 200 meter) Er dykkesikker

Ulike glasstyper

Det finnes flere forskjellige type glass, men pleksiglass, mineralglass og safirglass er de som brukes mest på armbåndsur. Pleksiglass er et rimeligere alternativ og det kan oppstå riper, ettersom at glasset er plastikk. Mineralglass er sterkere og er å se i mange klokkemerker. Det kan oppstå riper, hvis glasset kommer i direkte kontakt med kanter, steing eller harde overflater.

Ulike glass på klokker

Safirglass er ansett som det beste glasset for klokker, og er faktisk den samme typen glass som Apple bruker over kameraene på telefonene, slik at det ikke skal oppstå riper, som igjen ødelegger kvaliteten på bildet. Safirglass er nemlig ripefritt, og kan ikke skrapes opp. Flere merker i høyere prisklasse bruker safirglass i alle sine klokker.

Bytte av batteri

En klokke som bruker et batteri, vil til slutt slutte å gå når batteriet går tomt. Batteritiden varierer avhengig av klokken og batteriets størrelse, men vanligvis vil batteriet på en klokke vare i 1-3 år før det trenger å byttes.

Batteriskift klokke

Når batteriet går tomt, vil klokken stoppe å gå og må ha batteriet byttet for å starte opp igjen. Hvis du ikke bytter batteriet, kan klokken i verste fall få skade på klokkeverket.

Det er viktig å være oppmerksom på klokken og dens batteritid. Hvis klokken din begynner å gå sakte eller stopper helt opp, kan det være et tegn på at batteriet er tomt og må byttes. Det anbefales også å bytte batteri regelmessig, selv om klokken fortsatt går, for å unngå lekkasjer fra batteriet som kan skade klokken. Du kan få byttet batteri på klokkene dine i alle våre butikker.

Lagt til i handlekurven