Beltestakk

Slik fester du bunadsølv på Beltestakken

Beltestakken er lett å kjenne igjen med sitt brede, flotte belte i midjen og er en av landets mest populære bunader. Her lærer du hvordan bunadsølvet tradisjonelt festes på Beltestakken.

Play: Video

Selv om Beltestakken er å spotte over hele landet, er den mest vanlig i Midt-Telemark. Man kan velge mellom bunadsølv i oksidert eller gammelforgylt sølv, men det er mest vanlig med oksidert sølv til Beltestakken. Noen velger også en kombinasjon av de to.

Bunadssølv til beltestakken

Beltestakk detaljer

Til Beltestakken kan man ha flere søljer bestående av halsring og/eller hornring, byggkornring eller bøheradsring, slangesølje og bolesølje.

Tradisjonelt fikk kvinner bolesøljen først etter at hun giftet seg, som skulle plasseres over slangesøljen. Slangesøljen fikk man derimot også bære som ugift. De færreste kjenner til og følger denne tradisjonen i dag, og mange velger heller å bære den minste søljen øverst og den største nederst. I videoen øverst viser Sylvsmidja den tradisjonelle måten å feste bunadssølv på Beltestakken.

Feste bunadssølv beltestakk

I tillegg til søljene trenger du en spenne som festes midt på beltet, mansjettknapper og 3-6 par med maljer

Har du lyst på ytterligere bunadsølv som hårpynt er dette flotte og personlige gaver du kan ønske deg til spesielle anledninger.

Lagt til i handlekurven