pusse bunadsølv

Slik pusser du bunadsølvet ditt

Trenger bunadsølvet ditt en rens, men du synes kanskje det er litt skummelt å begi seg ut på? Her finner du en guide på hvordan du finner riktig rensemiddel til ditt type bunadsølv!

Hva slags sølv har jeg?

Før du setter i gang med å rense ditt bunadsølv må du avdekke hva slags sølv du har. Det finnes 5 forskjellige overflater som trenger ulik behandling; antikkforgylt, forgylt, hvitt og forgylt, hvitt og til slutt oksidert.

Ulike typer bunaddsølv

Antikkforgylt sølv

Antikkforgylt sølv, eller gammalforgylt sølv, finner man som oftest i Beltestakken og Telemarksbunaden. Sølvet har en mørk gulltone, og kan minne om messing i fargen. Har du antikkforgylt sølv er du heldig, da det trenger minimalt med vedlikehold!

Hvordan pusse antikkforgylt sølv

Når man skal pusse antikkforgylt sølv er det viktig å ikke bruke for sterke kjemikaler. Gjør man det, vil forgyllingen kunne forsvinne. Vi anbefaler Hagerty Silver Care, som er en mild pasta som vil rense sølvet uten å fjerne overflatebehandlingen. Du kan i tillegg pusse lett over med Hagerty Pusseklut, men ikke gnikk for mye da dette også sliter på forgyllingen.

Play: Video

Forgylt sølv

Forgylt sølv er sølv som er belagt med et tynt lag av gull og er oftest å finne på for eksempel Fanabunaden. I motsetning til antikkforgylt sølv, er dette blankt og skinnende, og gullfargen er mer fremtredende.

Hvordan pusse forgylt sølv

Når du pusser forgylt sølv, må du unnga å gni for mye på overflaten for å bevare gullbelegget. Vi anbefaler Hagerty Silver Clean, som er en dypp som rengjør sølvet uten å fjerne overflatebehandlingen. Obs! Ikke la sølvet ligge for lenge! Maks 3-5 sekunder. Du må aldri bruke pusseklut på forgylt sølv, da dette på sikt sliter vekk gullbelegget.

Play: Video

Hvitt og forgylt sølv

Hvitt og forgylt sølv er svært populært og er å finne på mange bunader, som for eksempel Nordlandsbunaden og Follobunaden. Sølvet er kombinert av både hvitt sølv og forgylt, og skaper derfor et vakkert blikkfang.

Hvordan pusse hvitt og forgylt sølv

Hvitt sølv er ikke behandlet, og er derfor veldig utsatt for oksidering og misfarging. Det er derfor lurt å bruke et rensemiddel som er sterkt nok til å ta dette. Et sølvbad med Hagerty Silver Clean er effektivt, men vær forsiktig med de forgylte delene og ikke la sølvet ligge lenger enn 3-5 sekunder. Bruk gjerne Hagerty Pusseklut for eksta polish, men ikke bruk dette på de forgylte delene da man på sikt kan gnikke vekk gullet.

Play: Video

Hvitt sølv

Hvitt sølv er sølv som er helt ubehandlet og den hvite sølvfargen kommer derfor frem. Bunadsølv med hvitt sølv finner man som oftest som en egen versjon av søljer som også finnes i gammelforgylt eller oksidert.

Hvordan pusse hvitt sølv

Da hvitt sølv er ubehandlet, tar det lettere til seg oksidering og får ofte et uønsket gul-skjær. Et sølvbad med Hagerty Silver Clean er det beste for å få hvitt sølv helt hvitt igjen. Det er viktig at du er nøye med å skylle av rensemiddelet, da rester av dette ironisk nok kan forårsake mer oksidering. For et skinnende resultat kan du avslutte med Hagerty Pusseklut.

Play: Video

Oksidert sølv

Oksidert sølv er den mest brukte overflatebehandlingen på bunadsølv. Den gir et mer sølvgrå preg enn hvitt sølv, og er å finne på populære bunader som Vestfoldbunaden og Trønderbunaden.

Hvordan pusse oksidert sølv

Da vi bruker midler for å fjerne oksidering på andre søljer, er nettopp denne typen sølv et unntak. Her ønsker vi nemlig å beholde oksideringen! Selve oksideringen er det mørke du ser i detaljene på søljen, og bruker du for sterke midler vil dette bli helt blankt. Hagerty Silver Care er en mild pasta som vil rense sølvet uten å fjerne overflatebehandlingen. Du kan også gi sølvet en god gnikk med Hagerty Pusseklut for å få det til å skinne skikkelig.

Play: Video

Vedlikehold og reparasjon av bunadsølv

Dersom uhellet er ute og du har mistet forgyllingen eller oksideringen på ditt sølv kan dette heldigvis reverseres. Vi sender inn sølvet til kyndige gullsmeder som overflatebehandler bunadsølvet på nytt.

reparasjon av bunadsølv

Bunadsølv er ofte noe vi har med oss i generasjoner og det er ikke uvanlig at de har behov for reparasjon. Besøk en av våre Gullfunn butikker for en trygg behandling av ditt bunadsølv. Vi har dyktige gullsmeder som vil ta vare godt vare på ditt sølv så det kan vare i flere generasjoner.

Oppbevaring

Når du pakker ned bunadsølvet ditt for sesongen, anbefaler vi deg å oppbevare sølvet i et mørkt, tørt og luftetett miljø. Vi anbefaler også våre egne skrin egnet til bunadsølv.

bunadskrin for oppbevaring av bunadsølv

Poser med ziplock er supert for å unngå uønsket oksidering, og vi anbefaler at bunadsølvet pakkes inn i dette før det legges i skrinet. Unngå gummistrikk i nærheten av bunadsølvet, da gummi inneholder svovel som gjør at sølvet oksiderer raskere!

Finn mer inspirasjon

Lagt til i handlekurven