Spar opptil 50% på gavene! 🎁

Fester bunadsølv på gudbrandsdalbunad til dame

Slik fester du bunadsølv på Gudbrandsdalbunad

Gudbrandsdalbunaden er en vakker og tradisjonsrik drakt som er utsmykket med store, vakre broderier. Her lærer du hvordan bunadsølvet tradisjonelt festes på Gudbrandsdalbunaden til dame!

Gudbrandsdalbunaden, også kalt Gudbrandsdalens festdrakt eller Gudbrandsdalens festbunad, finnes i svart eller blått ullstoff og har et fantastisk blomsterbroderi. Den kan brukes både med og uten forkle, i tillegg til at det også kan brukes en jakke eller en cape på kjøligere dager.

I denne videoen kan du se hvordan det er mest vanlig å plassere sølvet på en Gudbrandsdalbunaden for kvinner:

Play: Video

Bunadsølv til Gudbrandsdalens damebunad

Søljen er vanligvis den mest karakteristiske delen av bunadsølvet, og her tar sølvet utgangspunkt i gammelt draktsølv fra Gudbrandsdalen. Til denne bunaden er det en stor bringesølje med et dekorativt design og blanke skåler. I tillegg kan det brukes en hjertesølje i halsen (også kalt mariasølje eller krunesølje). Til Gudbrandsdalsbunaden er det mest vanlig med bunadsølv i oksidert sølv, men det er også mulig å bruke bunadsølv med andre overflater.

Til Gudbrandsdalens damebunad er det vanlig å bruke følgende bunadsølv:

  1. Søljer: Det brukes gjerne en større bringesølje og en mindre halssølje til Gudbrandsdalsbunaden.
  2. Mansjettknapper: Skjortens mansjetter lukkes med sølvknapper. Disse mansjettknappene festes så dekoren er mest mulig synlig når du bærer bunaden.
  3. Veskelås: En lås i sølv til bunadsvesken. Mange av veskelåsene kan også graveres, slik at du får et personlig preg på bunaden.
  4. Bunadskniv: En elegant bunadskniv er et tradisjonelt og flott tilbehør til Gudbrandsdalsbunaden.
  5. Belte og beltestøler: Beltet består av en sort skinnlist som det kan festes beltestøler på. Du kan også bruke en veskestøl og en knivstøl, for å feste bunadsvesken og bunadskniven i, hvis du har dette.
  6. Lommeur og klokkekjede: Et lommeur som du kan henge i et klokkekjede rundt halsen gir bunaden din det lille ekstra.
  7. Øredobber: Bunadsøredobber i sølv kan brukes for å komplementere bunaden og resten av bunadsølvet.

Gudbrandsdalsbunaden kan brukes med tilhørende lue eller hårbånd. Hvis du heller ønsker en mindre detalj i håret kan du benytte bunadspenner, som kan brukes med mange ulike frisyrer.

Bunadsølv til Gudbrandsdalens herrebunad

Gudbrandsdalsbunaden til herre har lang jakke og vest, og enten kort eller lang bukse. Det er knebuksen som er det vanligste, og denne kombineres med strømper og hosebånd. Denne bunaden har også en tilhørende hatt.

Til Gudbrandsdalens herrebunad er det vanlig å bruke følgende bunadsølv:

  1. Knapper: Jakken, vesten og knebuksene utsmykkes med dekorerte sølvknapper.
  2. Mansjettknapper: Sølvknapper til skjortens mansjetter.
  3. Halsknapp: En liten sølje som bæres øverst i halsen.
  4. Kniv: En tradisjonell bunadskniv med sølvbeslag.
  5. Lommeur og klokkekjede: Selve lommeuret bæres i vesten, men det festes på et klokkekjede i sølv som så festes i vesten.
  6. Silkeskjerf: Det er valgfritt om man ønsker å bruke silkeskjerf til Gudbrandsdalsbunden, men dette blir stadig mer populært. Dette er et dekorativt tilbehør til bunaden. Silkeskjerfene kommer i mange ulike varianter, slik at du kan finne det skjerfet som passer best til deg og til bunaden din.

Puss og vedlikehold av bunadsølv til Gudbrandsdalbunad

puss av bunadsølv

Bunadsølvet ditt lever lenger hvis du pusser det jevnlig og sørger for å oppbevare det riktig.

Her kan du se hva vi anbefaler av rensemidler til ditt bunadsølv, og hvordan du enkelt pusser det selv!

Reparasjon av bunadsølv utført hos gullsmed

Våre kyndige gullsmeder kan hjelpe deg hvis du har behov for reparasjon eller service av ditt bunadsølv. Kom innom en av våre butikker, så hjelper vi deg!

Finn mer inspirasjon

Lagt til i handlekurven