Januarsalg: Spar 20% - 70%

Skrive tale

Skal du skrive konfirmasjonstale? Dette bør du tenke på!

Å holde tale faller ikke nødvendigvis like lett for alle. Men om man er tidlig ute, planlegger godt og øver litt så er du godt på vei til en vellykket tale til årets konfirmant!

Husk: Det er konfirmantens dag!

Konfirmasjonen markerer overgangen til voksenlivet og er en milepæl i ungdommens liv. Derfor er hovedoppgaven til konfirmasjonstalen å hylle konfirmanten. Selv om det kan være fristende å snakke om egne opplevelser, er det viktig å huske at talen først og fremst handler om konfirmanten. Fortell gjerne om deres utvikling, hva du beundrer ved dem, og hvilke egenskaper som gjør dem unike. Har konfirmanten vist ekstra styrke eller mot i en vanskelig situasjon? Har de en lidenskap som driver dem, enten det er i sport, musikk eller andre hobbyer?

Hvis konfirmanten elsker fotball og er et arbeidsjern på fotballbanen, kan du fortelle om hvordan denne lidenskapen reflekterer deres arbeidsmoral og utholdenhet. "Jeg husker da du slet med skaden, men du kom deg tilbake sterkere enn noen gang – det sier mye om hvem du er, og jeg er stolt av å se hvor langt du har kommet."

Konfirmasjon

Om du holder tale i konfirmasjonen, kjenner du nok konfirmanten godt. Dersom du er sikker på at konfirmanten er komfortabel med litt vennlig erting eller en humoristisk vri, kan du gjerne bruke dette for å gi talen en lett og morsom tone. Pass likevel på at humoren er respektfull og inkluderende, slik at både konfirmanten og gjestene kan le med, ikke av.

Hvem pleier å holde tale?

I en konfirmasjon er det typisk foreldre, fadder(e) og konfirmanten selv som holder tale. Det er vanlig med en velkomsttale der man ønsker gjester velkommen og gir praktisk informasjon. Deretter er den følgende talerekkefølgen vanligvis:

  1. Fars/mors tale
  2. Fadder
  3. Konfirmanten
  4. Øvrige

Tips: Om du ikke er blant de første tre på lista, men allikevel ønsker så si noen ord, er det en god idé å høre med foreldrene til konfirmanten på forhånd og avtale.

Konfirmasjon

Tips til konfirmasjonstalen

Her har vi samlet noen tips for å skrive og holde konfirmasjonstale. Disse tipsene hjelper deg med å strukturere forberedelsene, sikre godt innhold og sørge for at fremføringen blir best mulig.

1. Planlegging

Start tidlig! Jo mer forberedt du er, desto tryggere blir du på det du skal si. Begynn med å notere noen stikkord – hva ønsker du å formidle? Et minne eller en opplevelse med konfirmanten kan være et godt utgangspunkt, men unngå å gjøre det for internt. La notatene ligge noen dager, og juster underveis om du kommer på noe mer. Når du har valgt ut de viktigste punktene, har du et solid grunnlag for en god tale.

2. Innhold

Når du vet hva du vil si, tenk også på hvordan du vil si det. En god kombinasjon av humor og følelser gir balanse. Humor løsner opp stemningen, mens følelser skaper varige minner.

Start med å gratulere konfirmanten. Del så noen refleksjoner om hva dagen betyr for deg og konfirmanten, og gi gjerne råd basert på egne erfaringer. Avslutt med noen siste gode ord og en takk til gjestene.

Tips: Taler som aldri blir ferdige er sjeldent de beste. Om du husker tilbake til din egen ungdomstid, var kanskje ikke lange taler høyt oppe på ønskelista. Derfor er det viktig å passe på at talen ikke blir for lang – hold den gjerne til 5-10 minutter.

3. Øvelse gjør mester

Når talen er klar, er neste steg fremføringen – ofte den vanskeligste delen. Øv foran speilet eller film deg selv for å justere ubevisste vaner. Øv jevnlig, og om du trenger huskelapper, skriv dem ut i stor, lettlest tekst. Husk at dette også er god trening til fremtidige taler, så se på det som en verdifull erfaring!

Utvalgte gavetips til konfirmanten

Vil du se flere gavetips?

Se flere konfirmasjonsgaver

Lagt til i handlekurven