Gjesteliste og invitasjoner
Start først med gjestelisten og invitasjonene, da får du et overblikk over hvor mange dere blir, og det er lettere å bestemme hvor festen skal være. Det er vanlig å sende ut invitasjonene 1-2 måneder i forkant, men jo tidligere jo bedre. Noen velger å trykke opp invitasjoner, men det blir mer og mer vanlig å gjøre dette digitalt ved å opprette et arrangement på sosiale medier.
Det finnes ingen fasit på hvem man skal be inn til en konfirmasjon, men det vanligste er å be inn nærmeste familie, tanter og onkler. Mange ber også de som kan ha en nær relasjon til familien eller konfirmanten, som faddere eller gode venner.
Lokale og budsjett
Når du har fått oversikt over hvor mange som kommer for å feire den store dagen er det på tide å legge et budsjett og bestemme lokale. Er det plass i hagen? Kan man sette opp langbord inne, eller er man nødt til å leie et sted?
Det som uansett er lurt å tenke på er at det er god nok plass, gjerne litt mer enn hva man tror, at det er et tilgjengelig kjøkken og gode toalettfasiliteter. Og om det ikke skal holdes hjemme er det viktig er å ha tilgang til lokalet allerede dagen før slik at det kan stelles i stand.
Ønskeliste
Det er ingen hemmelighet at konfirmanten gleder seg til gavebordet! Ofte er det penger som står høyest på ønskelisten, men be gjerne ungdommen skrive ned noen ønsker allikevel. På denne måten er det enklere for familie og venner å treffe riktig! Det er også fint å oppfordre flere til å ga sammen om å kjøpe én flottere gave, i stedet for å gi mange smågaver. På denne måten får konfirmanten noe som virkelig varer og som han eller hun kan ha glede av i mange år fremover.
Gavetips til konfirmanten
Sanger og taler
Dette er dagen hvor skal konfirmanten skal hylles! Tradisjonelt sett er det tid for varme taler og morsomme sanger skrevet på enkle rim etter kjente melodier. For at alle som ønsker skal få slippe til, kan det være lurt å høre med gjestene hvem som ønsker å si noen ord, så vet du hvor mye tid som bør settes av. Trenger du tips til hvordan man skriver en tale? Les mer her.
Mat og drikke
En viktig del av en fest er jo selvsagt maten. For mange er dette tryggest å sette bort til catering, men synes du det blir for dyrt å bestille mat kan man fint løse det selv også! Hva med et klassisk koldtbord med karbonader, eggerøre og salat, eller kanskje en stor gryterett som alle kan forsyne seg av? Uansett om du velger selvforsyning eller har 3 retters, kan det være lurt å ha serveringshjelp tilgjengelig. Gjør det personlig og spør noen som familien allerede kjenner, men pass på å ha avtalt pris og arbeidsoppgaver i forkant.
Og når det kommer til kakebordet anbefaler vi at du allierer deg med noen gjester slik at det blir et bugnende kakebord! Husk at det kan være lurt å føre en oversikt over hvem som tar med seg hva, slik at du ikke ender opp med flere like kaker.
Fotografering
At det blir tatt nok bilder av konfirmanten på konfirmasjonsdagen er ikke noe å være bekymret for, og de fleste mobiltelefoner tar bilder av svært god kvalitet som også lar seg bruke på takkekort.
Ønsker du allikevel å være sikker på at de bildene du har sett for seg faktisk blir tatt, kan det være lurt å la en venn eller noen i familien være “fotoansvarlig”. Denne personen kan ta ansvar for at det blir tatt oppstilte bilder sammen med de familiemedlemmene du ønsker, samt sikre noen flotte bilder av konfirmanten alene.
Ønsker du å la en profesjonell fotograf ta seg av bildene gjelder det å være tidlig ute med å booke!
Antrekk
I konfirmasjon er det vanlig å bruke bunad, og for mange konfirmanter er nettopp bunad noe man får til den store dagen. Har man ikke bunad er det feststemte klær som gjelder, gjerne noe fargerikt eller med lyse toner. Unngå korte skjørt, for høye heler eller dype utrigninger. Skal du bruke dress, er både mørk og lys dress gode valg.
Tips! For å unngå noen overraskelser på den store dagen er det lurt å legge frem konfirmantens antrekk et par dager i forveien for en sjekk. Det samme kan gjelde for ditt eget og resten av familiens antrekk!
Lag en kjøreplan
Når det nærmer seg kan det være lurt å få en oversikt over hvordan dagen faktisk blir seende ut. Det er fort gjort at noe går i glemmeboka eller kanskje tar lengre tid enn først antatt. En kjøreplan vi derfor være et godt verktøy for å få full kontroll over oppmøtetider i kirken eller på rådhuset, når gjester vil ankomme lokalet og når maten skal stå klar, og så videre. Men aller viktigst – husk å nyte dagen!