kleskode i bryllup

Kleskode i bryllup

Når man inviterer til bryllup er det vanlig å oppgi en kleskode, eller dress code, i invitasjonen. Denne kleskoden forteller hvordan brudeparet ønsker at gjestene skal kle seg. De vanligste kleskodene er pent, dress, mørk dress, smoking og galla. Men hva betyr egentlig kleskodene? Og hva er reglene du som bryllupsgjest bør følge for å velge “riktig” antrekk?

Kleskode: Pent

Er du invitert i bryllup der "pent" er kleskoden, sier det seg selv at antrekket skal være pent. Det er den mest uformelle kleskoden, og man kan velge fritt mellom knelang , ankellang, eller en fotsid kjole. Velger du en kjole som i seg selv er ganske pyntet, kan du tone ned antrekket med avslappede sko og tilbehør som gjør looken mer uformell. Til sommerbryllupet er en blomstret omslagskjole en sikker vinner!

Kleskode pent i bryllup

Det fine med denne kleskoden er at du enkelt kan bruke kjolen om igjen til andre anledninger.

Når det gjelder menn kan de gå for en pen bukse, skjorte og dressjakke. Til sommerbryllup er også lyse bukser eller en lys dress gode alternativer.

Kleskode: Dress eller Lys Dress

Til denne kleskoden bør kvinner bære en pen kjole, og den bør være knelang eller ankellang. Gå gjerne for en romantisk kjole med feminint blomsterprint.

For menn derimot, sier denne kleskoden seg selv. Står det “dress” under kleskode er det dress som gjelder for menn, men ikke nødvendigvis mørk dress. Jo mørkere dress, jo “penere” og mer formelt blir uttrykket.

Bryllupsgjester med pent antrekk

Kleskode: Mørk Dress

Dette er også en mindre formell kleskode der damene står ganske fritt til valg av kjole både lengde og snitt, mønstret eller ensfarget. En gylden regel er likevel at det er bedre å pynte seg litt for mye enn litt for lite når man skal gjeste et bryllup. Menn skal bære mørk dress.

Kvinne i lang kjole i bryllup for kleskode Dress
Mørk dress

Kleskode: Smoking

Når det er oppgitt smoking som kleskode i innbydelsen, skal kvinnene bære en knelang eller lang aftenkjole. Kleskoden er elegant, men ikke fullt så formell som galla. Herrene skal bære smoking.

Dresskode til smoking
kleskode i bryllup

Galla

Hvis det står galla på bryllupsinvitasjonen skal damene bære en lang aftenkjole og pent tilbehør som komplimenterer kjolen. Velg gjerne den fineste kjolen du har! Herrene skal enten bære kjole og hvitt, uniform eller bunad.

kleskode til galla bryllup
Gjester i bryllup med bunad for klesode galla
Bunad er et ypperlig valg i bryllup uansett kleskode

Andre klestips til bryllupsgjesten:

  • Ikke velg hvit kjole, det er forbeholdt bruden
  • Styr unna rødt da det tar for mye oppmerksomhet
  • En helsvart kjole kan fort assossieres med begravelse – velg heller mørkeblått antrekk i bryllup
  • Bunad er innafor i alle bryllup
  • Kle deg heller litt for pyntet enn for lite pyntet (men styr unna din flotteste gallakjole hvis kleskoden er “pent”)

Lagt til i handlekurven