Feiring av Eid

Disse smykkene anbefaler Zoia (22) til deg som skal feire Eid

Zoia Hussain jobber på Gullfunn Metro og er veldig glad i smykker. Her viser hun deg hvilke hun anbefaler som gaver, og hva du kan pynte deg med på den store dagen!

Den store feiringen av høytiden Eid nærmer seg med stormskritt, og Zoia gleder seg masse til dagen som feires av omtrent 1,6 milliarder mennesker rundt i verden.

– Hele Ramadan og Eid handler om sammenkomst, og at man skal bli bedre som person. Under Eid feirer vi at Gud har gitt oss viljestyrke til å klare fasten under Ramadan, forklarer hun.

Ramadan og Eid er på forskjellige datoer hvert år, fordi de følger månen. I år startet Ramadan 11. mars, og da vil Eid feires 10. april.

– Da skal vi samles med hele familien, spise god mat og gi hverandre gaver. Jeg pleier å si at det er litt som lille julaften eller julaften, sier Zoia.

Feiring av Eid

Smykkene spiller også en stor rolle i feiringen. Vi elsker å pynte oss med tradisjonelle klær og store smykker!

—Zoia

Gavetips til EID
Nydelig gullsmykke med limegrønn sten
Nora diamantringer
Nora diamantringer i hvitt og gult gull

Gullfunn tilbyr et bredt utvalg smykker som fanger essensen av feiringen. Fra intrikate halskjeder og armbånd til elegante øreringer og ringer, med design som komplimenterer Eid-antrekket og høytiden generelt.

Store smykker og tradisjonelle klær

For mange familier er smykker vanlig å gi som gaver til Eid.

– Smykkene spiller også en stor rolle i feiringen. Vi elsker å pynte oss med tradisjonelle klær og store smykker, forteller Zoia.

I år planlegger hun å ha på seg blå tradisjonelle klær, og da kjøper hun smykker og anheng som matcher dette.

– Når jeg møter tanten min og andre i familien i løpet av Ramadan, snakker vi mye om hvilke klær og smykker vi planlegger å bruke, sier hun.

Pakistansk kultur

Zoias smykkeinteresse kom tidlig.

– Familien min er fra Pakistan, og jeg har alltid sett moren min bruke store smykker, mange farger og mye print, forteller hun smilende.

Feiring av Eid

Det er onsdag ettermiddag på Metro senter i Lørenskog. Zoia har vært lærervikar på dagen, og er smykkeselger på Gullfunn på kvelden.

Feiring med storfamilien på 40 personer

I Zoias familie begynner Eid med at de våkner tidlig for å gå til bønn i moskeen. Deretter drar de tilbake hjem til kjernefamilien og spiser en god frokost.

– Frokosten er veldig kulturell, og varierer fra familie til familie. Hos oss spiser vi typisk pakistansk frokost. Blant annet har vi en gryterett med kikerter, som er ganske lett. Ved siden av har vi en type brød som ligner litt på naanbrød. Til dessert er det risgrøt, forteller Zoia.

Deretter møter de resten av storfamilien.

Feiring av Eid

– Jeg har en veldig stor familie, vi er omtrent 40 personer til sammen, sier hun.

Feiringen er alltid hos Zoias kusine, hvor også bestefaren hennes bor.

– Bestefar kom til Norge på 80-tallet. Han var en av de første som kom til Norge, forteller hun.

Samhold og medmenneskelighet

For Zoia handler Ramadan og Eid om mye mer enn bønn.

– Det handler om at du skal slutte å lyve, og passe på at andre har det bra rundt deg. Alt handler om samhold og medmenneskelighet, sier hun.

Mange bruker mye tid på basarer i denne perioden.

– Jeg og pappa liker å se på pakistanske nyheter gjennom Ramadan. Da ser vi ofte at det er fullt av mange kvinner på basarene hvor det selges masse smykker, forteller hun.

En gang feiret Zoia Eid i Pakistan. Da dro hun og moren tidlig på morgenen på basar.

– Jeg spurte mamma om hvorfor vi måtte dra så tidlig, men jeg skjønte det da vi kom frem og så de lange køene.

Våg å være nysgjerrig!

Zoia er glad i å fortelle om Eid og Ramadan, og liker at folk stiller spørsmål.

– Det er ganske fint at verden begynner å bli mer åpen, sier hun.

Et spørsmål er hun litt lei av:

– Veldig mange spør: «Kan du ikke drikke vann en gang?». Jeg skjønner at de spør, men kanskje det er fint å tenke på hvilken tone man bruker. Det er fint å stille litt åpne spørsmål og være nysgjerrig, avslutter Zoia.

Lagt til i handlekurven