bordplassering i bryllup

Bordplassering i bryllup – hvem skal sitte hvor?

Når venner og familie fra nært og fjernt skal samles for den store bryllupsmiddagen er det flere ting man bør tenke på. Her er våre beste tips for en optimal bordplassering i bryllup!

Uansett om du skal ha et lite eller et stort bryllup er planleggingen en krevende oppgave. Det er mye som skal på plass og man har ofte hundrevis av detaljer å tenke på. Når man har kommet seg gjennom booking av lokale, kjole, meny, DJ og gjesteliste, kommer en oppgave kanskje mange ikke tenker på; nemlig bordplassering.

En gjennomtenkt bordplassering kan være nøkkelen for at alle gjestene får en behagelig opplevelse under middagen.

bordplassering i bryllup

Skap et overblikk

Skap et overblikk av lokalet og finn ut om det er noen utfordringer som må tas hensyn til, som for eksempel sølyer eller andre hindringer. Hvor skal kakebordet stå? Er det nok passasje til toalettene og hvor skal eventuelle høyttalere plasseres? Dette er alle viktige ting å tenke på når du skal bestemme deg for hva slags bordtype som er ideelt.

Gjest i bryllup
 • Hestesko – som også kalles utstikkerbord eller U-bord.Denne varianten kan utvides til E-bord (med tre utstikkere) eller kambord (med fire eller flere utstikkere)
 • Kongebord – som er rektangulære bord satt sammen til dobbel bredde
 • Ovalt bord
 • Rektangulært bord
 • Runde bord

Om du er usikker på bordtype kan det være lurt å tenke på hvor langt det vil være mellom gjestene. Velger du brede bord kan det bli vanskelig for gjestene som sitter ovenfor hverandre å snakke, men til gjengjeld får du mer plass til bordpynt. Smale bord er kanskje mer sosialt men begrenser plassen for bordekorasjoner.

Bordplassering i bryllup
Bordplassering i bryllup
Runde bord åpner opp for den gode samtale og det er ingen som havner på enden.

Ta hensyn til deres behov

Når bordtype er valgt blir neste steg å fylle setene, og det er kanskje her mange synes det blir vanskelig. Her har vi tatt utgangspunkt i de tradisjonelle reglene for bordplassering:

 • Bruden skal sitte til høyre for brudgommen
 • Bruden har sin far på sin høyre side
 • Brudgommen sin mor ved sin venstre side
 • Forlovere og nær familie sitter i nærheten av brudeparet
 • Par sitter overfor hverandre
 • Mann og kvinne sitter annenhver ved siden av hverandre

Dette er som nevnt et tradisjonelt oppsett, men det er på ingen måte skrevet i sten. De ferreste følger reglene til punkt og prikke da det er naturlig med tilpassninger når man har litt forkjellige familiforhold å ta hensyn til. Det er brudeparets dag og viktig at dere tilpasser bordplasseringen slik at det blir mest riktig for dere. Kanskje dere har mer lyst til å sitte blant venner? Det er også helt ok!

Gjest i bryllup

At samtalen skal gå løst og ledig mellom gjestene er et naturlig ønske for brudeparet. Men, de fleste av oss har nok smertelig erfart at dette ikke alltid er tilfellet. Noen velger å dele opp parene slik at man skal få muligheten til å bli bedre kjent med de andre gjestene, men for noen kan dette være ubehagelig og ikke alle er like flinke til å holde “smalltalken” igang. Et alternativ til sosialisering er å gi gjestene aktiviteter i form av quiz eller leker der lagene består av gjester som ikke kjenner hverandre fra før. På denne måten så samles de for en liten stund og kan ha lettere for å snakke sammen senere på kvelden!

Bordplassering i bryllup

Til syvende og sist er det brudeparet dagen handler om, og om dere gjør ting på deres måte vil dere slappe av – og gjestene deretter. Nyt den vakreste dagen i deres liv!

Foto: Gullfunn, Hadeland Glassverk & Porgrund Porselen

Lagt til i handlekurven