Velg dato og sted
Det første steget i planleggingen av dåp eller navnefest er å bestemme dato og sted for seremonien. For en dåp må du kontakte kirken for å avtale en tid som passer både for dere og presten. For en navnefest er det litt mer fleksibelt. Hele navnefesten kan holdes på samme sted, mens med barnedåp starter man gjerne i kirken før samlingen etterpå holdes et annet sted. Dette kan for eksempel være hjemme, i en park, eller et lånt lokale.

Invitasjoner
Når dato og sted er bestemt, er det tid for å sende ut invitasjoner. Disse kan være tradisjonelle papirinvitasjoner eller digitale. Sørg for å inkludere alle viktige detaljer som tid, sted, kleskode, og eventuelle spesielle instruksjoner. Det kan også være lurt å be om svar innen en bestemt dato, slik at dere har oversikt over hvor mange som kommer.
Ønskeliste
Gaver er en naturlig del av både dåp og navnefest. Som vert kan det være fint å gi gjestene noen ideer til passende gaver gjennom en ønskeliste. Klassiske gaver som smykker, bestikk, eller sparebøsser er populære valg. Mange av disse gavene kan også graveres med barnets navn eller dato for dåpsdagen, for en enda mer personlig gave.
Populære gaver til dåp eller navnefest
Hos oss finner du et bredt utvalg av smykker og gaveartikler som vil være perfekte minner fra denne spesielle dagen.
Pynt og dekorasjoner
Dekorasjonene setter stemningen for dagen, så tenk på hva slags atmosfære dere ønsker å skape. For en dåp er hvitt en symbolsk farge, og brukes gjerne i kombinasjon med pastellfarger. En navnefest har gjerne mer lekne farger og temaer, men dette er absolutt lov for en barnedåp også. Blomster, ballonger, og personlige detaljer som barnets navn kan være fine elementer å inkludere i dekorasjonen.
Skal dere sitte til bords kan bordkort kan være lurt å ha, så er det enkelt for alle gjestene å finne et sted å sitte. Disse kan gjerne være dekorert med bilder av den lille, slik at gjestene også kan få med seg et minne fra dagen.
Mat og drikke
Planlegg en meny som passer for anledningen og gjestene. Det kan være alt fra en enkel kake og kaffe til en full middag. Og skal du lage maten selv eller skal du bestille catering? Tenk også på om det er spesielle behov blant gjestene, som allergier eller diettpreferanser. En kake dekorert med barnets navn eller symboler som en due eller et kors kan være en fin detalj!

Seremoni og taler
En dåp har tradisjonelle elementer som må gjennomføres, som selve dåpshandlingen og valget av faddere. For en navnefest står dere litt friere, og kan lage deres egne ritualer som passer deres tro og verdier. Uansett er det fint å planlegge noen ord eller en tale som forklarer hvorfor denne dagen er spesiell.

Antrekk
Skal barnet ha på en dåpskjole bør du sørge for at denne er klar noen dager i forveien. Det samme gjelder resten av familiens antrekk. Legg det frem før den store dagen så slipper du å gjøre morgenen mer stressende enn den må være. I barnedåp er det for mange vanlig å bruke bunad, så sørg for at skjorten er strøket og bunadsølvet er pusset før du skal ta den på deg.
Tips: Skal du bruke sølvbestikk, kan du pusse dette samtidig som bunadsølvet!
Pussemidler
Fotografering
Sørg for å få tatt bilder eller video av dagen, slik at dere kan se tilbake på den senere. Å ha noen minner fra denne spesielle dagen er uvurderlig, og kan være noe barnet selv vil sette pris på når det blir eldre.
Takkekort
Etter feiringen er det hyggelig å sende ut takkekort til gjestene som en takk for at de delte dagen med dere. Dette er en fin anledning til å inkludere et bilde fra dagen, og uttrykke takknemlighet for gavene og selskapet.
Å arrangere en dåp eller navnefest kan virke overveldende, men med litt planlegging kan dere skape en minneverdig og vakker dag for barnet og deres nærmeste. Husk at det viktigste er å feire det nye livet og de gode stundene sammen.
Finn mer inspirasjon

Topp 5 gaver til dåp eller navnefest

Huskeliste for deg som skal arrangere konfirmasjon

Skal du skrive konfirmasjonstale? Dette bør du tenke på!
