Verdt å vite om stener og edelmetaller

Her finner du nyttig informasjon om ulike stener, edelmetaller og dets kvaliteter

Gull

Gull har det latinske navnet Aurum som betyr “skinnende solnedgang”

Gull er et metallisk grunnstoff og mineral. Det er bløtt, smibart og meget lett å forme. Gull er så bløtt at det vanligvis legeres (blandes) med andre metaller for å øke slitestyrken, vanligvis kobber og sølv. Forskjellige blandingsforhold av sølv og kobber gir forskjellige fargenyanser. Mye kobber gir en rødlig legering, mye sølv gir en lysere legering. I hvitt gull tilsettes også små mengder palladium, og smykkene beleggestil slutt med et tynt lag rhodium for å oppnå den blanke og flotte fargen. 

Gullinnholdet i legeringen skal stemples på varen og i Norge angis gehalten (finheten) i 0/000, (promille eller tusendeler). Stempelet 585 angir at det er 58,5 % rent gull i legeringen og dette er i dag vanlig handelsvare. Ved inngangen til 2011 vedtok Stortinget et ny lov som åpner for salg av varer med et rent gullinnhold på 37,5% og varene stemples følgelig 375. I Norge stempler også fabrikanten, eller importøren sitt merke på varene, og garanterer med det at varen har den stemplede finhet.

Sølv

Kjemisk rent sølv har en pen hvit farge og kan oppnå en meget høy glans ved polering

Sølv oksiderer ikke i ren luft, men blir misfarget eller anløpes av svovel og svovelforbindelser i for eksempel luften. Det er bare gullet som er smidigere og kan strekkes mer, og rent sølv, slik det finnes i naturen, er for bløtt og smidig til å lage smykker og gjenstander av. For å kunne bruke sølvet legeres (blandes) sølvet det med kobber. Da blir det både hardere og spenstigere og sølvet får langt flere bruksområder. Jo mer kobber man benytter, jo hardere blir legeringen. Du vil derfor i for eksempel sølvbestikk og korpusvarer se at disse varene er stemplet 830S (830 tusendeler sølv og 170 tusendeler kobber), mens smykker som ikke har det samme kravet til hardhet inneholder mer sølv og stemples 925S (925 tusendeler sølv og 75 tusendeler kobber). Det er kun disse to finhetsgradene det er lov å benytte i Norge.

Perler

Naturperler

Naturperler blir dannet inne i en musling ved at et sandkorn eller et annet fremmedlegeme, trenger seg inn mellom skallene på muslingen. Dette irriterer muslingen slik at den lager et perlemorslag rundt fremmedlegemet.

Kulturperler

Kulturperler er dyrkede perler, og dannes på samme måten som naturperler. Forskjellen er imidlertid at det er mennesker som har operert inn en perlemorskjerne i muslingen. Perler som ikke er helt runde kalles for barokkperler.

Ferskvannsperler

Ferskvannsperler er også dyrkede perler. Det implanteres ikke en fast kjerne, men derimot en vevsdel fra en annen østers. Derfor opplever vi ofte at ferskvannsperler finnes i svært varierende former, fra de uregelmessige til både runde, ris formede og dråpe formede.

Fargen på ferskvannsperler varierer fra hvit-rosè til laks-oransje. Perler med en mørkere farger er kjemisk farget. Store ferskvannsperler fra ca 12mm har imidlertid en perlemorskjerne.

Imitasjonsperler

Imitasjonsperler er syntetiske laboratorieprodukter. Kjernen er for det meste av glass, men også plastikk, porselen og perlemor brukes. Ved å studere borehullene med lupe kan man se at overtrekket ofte er sprukket og kjernen vil synes.

Andre edelstener

Rubin

Rubinen er en flott rød edelsten og den beste kvaliteten finner du i stener med en sterk blodrød farge.

Safir

Safiren er svært anvendt edelsten og den beste kvaliteten finner du i stener med en “kornblomst”- blå farge. Den vakre blå fargen skaper et pent blikkfang på smykker og spesielt når den er omkranset av skinnende diamanter.

Smaragd

De flotteste smaragdene har en gressgrønn/sjøgrønn farge. Denne flotte stenen er noe skjør, så bær den med omtanke.

Akvamarin

Av navnet, en flott lyse blå / blågrønn edelsten.

Topas

Topas er en annen kjenning som benyttes mye i smykker og kommer i tillegg til de fargeløse (hvite) i gult, oransje, brunt, rosa og blått.

Granat

De tradisjonelle granatene har en litt varm rød farge, men finnes også som gule, oransje og grønne.

Ametyst

En annen kjent smykkesten er Ametysten som i farge spenner fra mørk purpur til lys lilla.

Sitrin

Sitrin er et varietetsnavn for gul kvarts. En naturlig Sitrin er meget sjeldent, så derfor er mange av sitrinen i handelen i dag, faktisk en varmebehandlet ametyst og har ametystens egenskaper. 

Opal

Opal er en flott og litt annerledes sten. Dessverre er den ikke benyttet i særlig grad i smykker, da den kan være svært følsom for slag og støt.