Verdt å vite om klokker

Det finnes mange forskjellige typer klokker til forskjellige anledninger og bruksområder. Her har vi samlet informasjon om typer urverk og vanntetthet. Du kan også se alle våre klokker i nettbutikken.

Kvartsur

I dag er kvartsuret det mest brukte av alle urtyper. Det kjennetegnes ved at sekundviseren beveger den seg hvert sekund. Noen ur har også batteriindikator, noe som viser seg når batteriet tar slutt, da viser dette ved at sekundviser beveger seg to og to eller fire og fire sekunder. På urskiven står det gjerne Quartz i forbindelse med navnet. Fordelene ved et kvartsur er dens nøyaktige gange (avvik innen 1 min pr år), men vær imidlertid oppmerksom på at dette kan varierer mellom ulike urtyper. Kvartsur går kontinuerlig til batteriet er tomt, dersom uret ellers er i orden, og denne tiden kan være fra 1 til 10 år, avhengig av urtype.

Mekaniske ur

I eldre armbåndsur og lommeur finner vi mekaniske verk, det vil si at det er en liten maskin som får drivkraft ved at vi trekker opp en fjær inne i verket. Disse urene kan vi dele opp i opptrekksur og automatikk ur. I ur med opptrekk må vi trekke opp fjæren, men på automatikk ur er det en halvmåneformet rotor som trekker drivfjæren når eieren beveger armen. En surrelyd kan av og til høres når uret beveges, noe som betyr at mekanismen jobber med å trekke opp fjæren. Disse urene kjennetegnes ved at de lager en tikkelyd når de går, og sekundviseren går ikke sekund for sekund som på et batteri ur, men har en litt jevnere bevegelse. På urskiven står det gjerne Jewels eller Automatic i forbindelse med navnet. Mekaniske ur er uavhengig av batteri, de er miljøvennlig og pålitelig. Urene går riktignok ikke så nøyaktig som ur drevet på batteri.

Elektroniske ur og Batteri ur

Elektroniske ur kan vi dele inn i analoge (med visere) analog/digital og digitale (med bare display). Forskjellige typer elektroniske ur er blant annet stemmegaffel ur, kvartsur, Kinetic, autoquartz, radiostyrte ur, flerfunksjons ur og solcelle ur.

Vanntetthet og ATM:

Under er en tabell som vi en oversikt over forskjellige ATM for klokker. ATM er en betegnelse som sier noe om hvor vanntett en klokke er. ATM står for atmosfærer og er en trykkenhet som sier hvor mye trykk en klokke tåler.

ATMBeskrivelse
1 ATM (10 meter)Er ikke sprutsikker
3 ATM (30 meter)Er sprutsikker og tåler regn, snø etc.
5 ATM (50 meter)Tåler vann, men bør ikke bades og dusjes med
10 ATM (100 meter)Er bade- og snorklesikker
15 – 20 ATM (150 – 200 meter)Er dykkesikker

Ulike glasstyper:

Det finnes flere forskjellige type glass, men pleksiglass, mineralglass og safirglass er de som brukes mest. Pleksiglass er et rimeligere alternativ og det kan oppstå riper, ettersom at glasset er plastikk. Mineralglass er sterkere og er å se i mange klokkemerker. Det kan oppstå riper, hvis glasset kommer i direkte kontakt med kanter, steing eller harde overflater.

Safirglass er ansett som det beste glasset for klokker, og er faktisk den samme typen glass som Apple bruker over kameraene på telefonene, slik at det ikke skal oppstå riper, som igjen ødelegger kvaliteten på bilde. Safirglass er nemlig ripefritt, og kan ikke skrapes opp. Flere merker i høyere prisklasse bruker safirglass i alle sine klokker