Slik fester du bunadsølv på Vestfoldbunad

Vestfoldbunaden er en populær bunad man finner i flere forskjellige versjoner, og det er versjon 1932 og 1956 som er mest brukt. Her lærer du hvordan bunadsølvet tradisjonelt festes på Vestfoldbunaden til dame!

Slik fester du bunadsølv på Vestfoldbunaden. Foto: Sylvsmidja

Vestfoldbunad er en av de mest kjente og gjenkjennelige bunadene i Norge og er kjent for sin karakteristiske stil og rike historie. Vestfoldbunaden er typisk laget av høykvalitetsull, med intrikat broderi, vevde bånd og tilhørende sølv. Drakten er designet for å representere den tradisjonelle klesdrakten som ble brukt av folket i Vestfold på 1800-tallet.

Vestfoldsølvet har lekkert liljemotiv og blanke skåler

Kvinnens Vestfoldbunad har et sett med sølv som inkluderer to søljer, mansjettknapper, halssølje, øredobber og capespenne. Søljen, som er den mest karakteristiske delen av bunadsølvet, bæres midt på brystet, med en mindre halsølje over.

Opphavet til liljemotivet på sølja kan spores tilbake funnet av en liten spenne utenfor Mariakirken på midten av 1800-tallet.

Beltespenne til Vestfoldbunaden i oksidert sølv

I tillegg til søljene trenger du en beltespenne som festes midt på beltet, mansjettknapper, maljer, trekkkjede og veskelås.

Har du lyst på ytterligere bunadsølv som hårpynt, øredobber eller en ring er dette flotte og personlige gaver du kan ønske deg til spesielle anledninger.

Bunadsølv til Vestfoldbunaden