Hvorfor oksiderer sølv?

Ved riktig oppbevaring, vedlikehold og kunnskap om sølv – kan det vare livet ut! Se våre beste tips til hvordan du kan ta vare på ditt sølv.

Sølv er et forholdsvis mykt materiale, men tar du godt vare på sølvsmykkene dine vil de kunne vare i flere generasjoner. Ubehandlet sølv vil oksidere over tid, og derfor er nesten alle våre sølvsmykker belagt med et tynt lag av rhodium. På denne måten vil glansen holde seg pen over lengre tid.

Oksidert sølv

For å hindre at smykkene oksiderer, er det viktig at du oppbevarer dem på et tørt sted. Vi råder deg til å ikke oppbevare smykkene dine på badet. Baderom har ofte høy luftfuktighet som vil ha en negativ innvirkning på overflaten av smykkene. Man kan til dels hindre oksideringen med å oppbevare smykkene i lufttette poser, enten i et smykkeskrin eller i zip lock-poser.

Når sølvet anløper, går sølvfargen over til å bli gulaktig, nesten sort. Heldigvis kan dette enkelt gjøres noe med! Hos oss finner du et stort utvalg pussemidler fra Hagerty som er spesialmidler for pussing og pleie av smykker, og gir tilbake den perfekte glansen.

Vi anbefaler Hagerty Silver Clean, som er et bad for sølv som fjerner oksidering umiddelbart og gjenoppretter opprinnelig farge og glans. Er smykket ditt svært oksidert, og kanskje trenger mer vedlikehold, kan vi anbefale Hagerty Silver Foam som fjerner uønsket oksidering og flekker ved hjelp av en svamp. Avslutt gjerne med mikrofiberklut for siste finish. Hagerty Silver Cloth er impregnert og fornyer glansen av sølv og sølvbelagte smykker.

HUSK: Sølv med oksidert mønster må ikke renses med sølvdypp, da den opprinnelige oksideringen vil bli grå. Dette gjelder spesielt bunadsølv.

Med tiden vil også rhodiumet slites av, og da vil du se at sølvet får en mer gråaktig farge. Dette kan man dessverre ikke få pent igjen uten at det sendes inn til en gullsmed. Har dette skjedd med et sølvsmykke du er glad i, kan våre butikker hjelpe deg med dette.

Tidløst smykke i forgylt sølv med sirkel og skinnende zirkonia

Forgylt sølv

Når det kommer til forgylte smykker, er disse belagt med gull på overflaten. Dette vil bli svakere med tiden og fargen vil bli noe lysere. Heldigvis er det måter du kan beholde gullbelegget lengst mulig! Om du ønsker ny forgylling må smykkes sendes inn til en av våre butikker

– Vi anbefaler og ikke dusje/bade med forgylte smykker.

– Vi anbefaler også og ikke trene med forgylte smykker.

– Unngå å få parfyme, hårspray og kremer direkte på smykkene.

– Ikke oppbevar smykkene på badet, det beste er i smykkeskrin eller poser med zip-lås.

– Forgylte smykker skal ikke renses eller vaskes, tørk over med en myk klut.

Generelle tips:

  • Vi anbefaler deg å ta av alle smykker om natten og ved sportslige aktiviteter. Dette er for å unngå unødig slitasje på gullet og stenen.
  • Oppbevar smykkene hver for seg, slik at de ikke gnisser mot hverandre, og for å unngå riper og skader. Ved reising anbefaler vi reiseskrin, eller separate tøy/fløyelsposer.
  • Rens smykkene dine regelmessig, slik at du får fjernet støv, smuss og hudpartikler.
  • Dra innom din nærmeste Gullfunn butikk med jevne mellomrom for sjekk av lås og klør.